Levensgebeurtenissen

BELASTENDE GEBEURTENIS

Eén van mijn eerste cliënten is een jongeman met realistische plannen en mooie dromen voor zijn toekomst. Hij heeft het geluk om in een liefdevol gezin op te groeien. Echter is er een behoorlijk belastende gebeurtenis in zijn omgeving geweest waardoor hij aan alle kant vastloopt. Aan het einde van de intake vraag ik waar hij naar toe wil met onze gesprekken. “Nou gewoon” zegt hij, “geef me tools waardoor ik weer normaal word.”

VERSCHIL LEVENSGEBEURTENISSEN EN DAGELIJKSE BESLOMMERINGEN

In de psychologie wordt er een onderscheid gemaakt tussen levensgebeurtenissen (life events) en dagelijkse beslommeringen (daily hassles). Het dagelijks gedoe waar je mee te maken kunt krijgen is bijvoorbeeld een lekkende kraan of iets kwijt zijn. Alhoewel je van een opeenstapeling van deze beslommeringen ook niet lekker in je vel kunt komen te zitten, wil ik het hier met name hebben over life events. Belangrijke gebeurtenissen tijdens het leven die of leeftijd gerelateerd zijn en te verwachten (trouwen, pensioen) of ongerelateerd aan leeftijd en onverwacht (ongeluk, verhuizing). Er bestaan ook kritische life events. Een gebeurtenis in het leven die een belangrijke aanpassing vergt en waardoor je je gedrag moet veranderen (overlijden van een geliefde, scheiding, werkeloosheid).

KRITISCHE LEVENSGEBEURTENIS

Kritische life events zijn dus vaak ongewone gebeurtenissen die je statistisch gezien waarschijnlijk (en hopelijk!) maar één keer in je leven gaat meemaken. Het is dus niet vreemd dat je reactie ongewoon is. Het is ook niet vreemd dat je gedrag ongewoon wordt. Wat eigenlijk wel vreemd kan zijn, is de reactie van je omgeving op dat gedrag.

EEN NIEUW EVENWICHT VINDEN

Na nog een gesprek met deze cliënt waarbij ik bovenstaande heb uitgelegd, zie ik een last van zijn schouders afvallen. Hé, het is heel menselijk dat ik hier niet normaal op heb gereageerd! Er is niets mis met mij. Ik heb gewoon tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden.

Bij het derde gesprek geef ik aan dat ik zie dat hij zelf al zoveel “tools” heeft dat ik vermoed dat hij daar de komende jaren wel verder mee kan en dat hij mij eigenlijk helemaal niet meer nodig heeft. En dat klopt gelukkig.

TAKE YOUR TIME TO GET BACK UP

Je hebt tijd nodig om je aan te passen aan levensgebeurtenissen. Dat is normaal. Zoek steun bij iemand die je vertrouwt of praat er over met een professioneel hulpverlener.

 

geanonimiseerd en geromantiseerd